Турски град се мести за седми път заради язовир

Жителите на турски град скоро ще се преместят в нови домове, тъй като североизточният турски град ще бъде залят от водите на нов язовир с ВЕЦ. Всъщност, Юсуфали прави това упражнение за седми път в историята си, въпреки че вече няма живи хора, които да помнят първото преместване, разказва в. „Дейли Сабах“.

Юсуфали и седем села в близост до него се „качват“ на ново, по-високо място. От 20 юли властите издават актове за собственост на стотици хора и процесът ще продължи до 18 септември.

Новият град е от 2600 кооперации, 317 работещи фирми и 520 еднофамилни къщи и пет магазина. Досега 2161 семейства вече са получили ключовете за жилищата си.

Местният жител Неджметин Ташкън, който вече е настанен в нов дом, казва, че се чувства тъжен, но се надява, че новият град ще бъде добър за местните. „Тук оставяме спомените си“, каза той пред Анадолската агенция. „Те ще бъдат потопени“.

Юсуфали е разположен в делтата на река Чорух. Язовирната стена, която ще задържа водата след пълното преместване на града, ще носи 82,2 млн. долара годишно на турската икономика.

Височината на язовирната стена е 275 метра, което се равнява на 100-етажна сграда. Централата ще произвежда около 1,9 милиарда киловатчаса електроенергия годишно.

Четете още

Избор на редактора