Турция представи първия си пътнически електрически автомобил

Турция представи първия си електрически пътнически автомобил местно производство ТОГГ (TOGG), съобщават турските медии.

Официалната церемония се състоя вчера, когато Турция чества националния си празник, в автомобилния завод в северозападния град Бурса. На представянето присъства турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предава БТА.

ТОГГ е името на проекта, който ни дава възможност да се насладим на тази споделена мечта за силното бъдеще на страната ни. С това първо превозно средство, което слиза от производствена линия, ние сме свидетели на сбъдната 60-годишна мечта.

Затова казваме, че ТОГГ е споделената гордост на Турция и 85 милиона души“, каза на церемонията Ердоган, цитиран от в.“Хюриет дейли нюз“.

Автомобилът C-SUV ще излезе на пазара през първото тримесечие на 2023 г. Инвестицията е на стойност 22 милиарда лири (1,18 милиарда долара). Цената му все още не е обявена.

Фабриката в Бурса планира да произведе 1 милион бройки до 2030 г.,  добави Ердоган. По думите му производството на електромобила ще открие 4300 работни места пряко и още 20 000 непряко.

Компанията производител ТОГГ ще произведе пет различни модела  – SUV, седан, C-хечбек, B-SUV и B-MPV до 2030 г. и ще притежава правата за интелектуална и индустриална собственост.

Автомобилът е проектиран от италианската дизайнерска компания Пининфарина (Pininfarina), която е създала модели за Ферари (Ferrari) и базирания в Калифорния производител Карма (Karma).

Предвижда се автомобилът да достигне 80 процента зареждане за по-малко от 30 минути с бързо зареждане, като с едно зареждане ще може да изминава от 300 километра до 500 километра.

Четете още

Избор на редактора