Турция спира засега Швеция и Финландия за НАТО

Турция засега не може да се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО, предаде БТА. Не можем да кажем „да“, докато те не спрат изцяло да оказват подкрепа на терористите и не спрат да поддържат отношения с тях. Очакваме да предприемат конкретни стъпки, каза турският министър на националната отбрана Хулуси Акар.

Турция твърди, че Финландия и Швеция осигуряват убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и поради факта, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

В опит да преодолеят турската съпротива Финландия и Швеция заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Турция, след като станат членове на НАТО.

Швеция се надява, че спорът с Турция ще намери решение възможно най-скоро, а в най-добрия случай и преди започващата утре в Мадрид среща на върха на НАТО. Това заяви шведският премиер Магдалена Андершон след среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Силно се надявам да завършим успешно преговорите съвсем скоро, в най-добрия случай – преди утрешната среща, посочи Андершон в съвместно изявление със Столтенберг след края на общата им среща в централата на пакта в Брюксел. Тя уточни, че се е свързала с турския президент Реджеп Ердоган и разговорът е бил „добър и конструктивен“. Искаме да постигнем решение на въпроса с Турция заедно с НАТО и Финландия, добави шведският премиер.

Възможно най-решително осъждаме тероризма във всеки вид и проявление, заяви Андершон. Тя допълни, че кюрдската партия ПКК е обявена от ЕС за терористична организация и Швеция също я възприема по този начин.

Столтенберг уточни, че също е разговарял с Ердоган, както и че преди началото на заседанието в Мадрид се предвижда среща между турския президент и представителите на Швеция и Финландия, чиито молби за членство в НАТО се сблъскват с недоволството на Анкара.

Четете още

Избор на редактора