5 до 20 години за шофьора убиец

Повдигнато е обвинение срещу шофьора убиец Георги Семерджиев. Той може да лежи от 5 до 20 години, заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Само 20 дни преди предизвиканата от него тежка катастрофа, при която загинаха две жени, Семерджиев останал без шофьорска книжка, след като бил хванат да управлява автомобил дрогиран. Това потвърди пред bTV Радослав Начев, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ в СДВР. Срещу Семерджиев било образувано и досъдебно производство. Той е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици, съобщи пред Нова тв Ясен Тодоров.

Бившият футболист се оказа с над 50 нарушения на правилника по пътищата, предизвика тежка катастрофа и уби две млади жени – на 22 и 26 години, в центъра на София. Инцидентът стана късно във вторник вечерта на кръстовището до хотел „Хемус”. След произшествието Семерджиев и неговата спътничка избягаха от мястото.

Радослав Начев поясни, че нарушенията на Семерджиев са от разнороден характер, като „той е изпълнил цялата палитра на Закона за движение по пътищата”. Той разясни, че само заради това, че в колата му е била открита полицейска СТОП палка без той да е служител на реда в Наказателния кодекс, се предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация.

Видеорегистратор заснел и друго нарушение на Семерджиев само часове преди фаталната катастрофа. Потърпевшият Георги Маринов разказа пред Нова, че около 18:00 часа, като се прибирал в посока бул. „България” бил засечен от автомобила на Семерджиев, който шофирал агресивно между колите. При опит да го заобиколи, той дори го ударил. Маринов добави, че на предното стъкло на автомобила на Семерджиев имало полицейски лампи, наподобяващи кола на НСО.

Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров обяви, че вече са повдигнати обвинения на Семерджиев. Обвинението му предвижда затвор от 5 до 20 години.

Антоанета Куюмджиева, близка на семейството на едно от загиналите момичета, разказа пред Нова за първите часове след катастрофата, в които приятели и роднини издирвали момичето. Роднините звънили по болници, в 4-то РПУ, препращали ги към КАТ. От тези институции им казали единствено, че инициалите на загиналото момиче и дъщеря им съвпадат. По-късно името се е потвърдило.

В сряда вечер на мястото на инцидента бе организиран протест срещу беззаконието у нас. Тази вечер в 18:00 часа отново хора ще се съберат за демонстрация на същото място с призив да се вземат сериозни мерки и държавата да си свърши работата, за да не се случват подобни инциденти, при които загиват невинни хора.

Междувременно пред Столичния общински съвет директорът на Пътна полиция – София Тенчо Тенев заяви, че всеки трети шофира под влияние на алкохол или наркотици.

Четете още

Избор на редактора