Ужилването 2.0: Хитреци от Индия избудалкаха хиляди руснаци с фалшив турнир по крикет

В Индия банда ловки мошеници (с очевидно добри познания по холивудско кино) перфектно организираха фалшив турнир по крикет и прибраха по интернет тлъсти пачки от залози на развилнели се руски комарджии, съобщи The Guardian.

Органите на реда разкрили твърде късно измамата и съобщават, че мнимият турнир започнал 3 седмици след фактическия финал на официалното първенство. Мошениците се били подготвили много старателно. Генерирали с компютър напълно реалистичен терен, покрай него наредили стотици генерирани реклами. Наели и актьори, които, гримирани по различен начин и облечени в екипите на различни отбори, давали нахъсани интервюта преди „мачовете“.

Организаторите на турнира-фалшимент се оказали достойни ученици на героите на Пол Нюман и Робърт Редфорд от култовия филм „Ужилването“ (The Sting, 1973, реж. Джордж Рой Хил), които изпързаляха зъл чикагски мафиот с измислени конни надбягвания в уж реално време.

Нюман и Редфорд. Едва ли индийските тарикати са толкова очарователни, но очевидно имат познания за холивудско кино.

Индийските им следовници обаче използвали, както е редно, последни технологии от ХХІ век, като измайсторили компютърна графика на всичко, включително пряко излъчване в ефир по YouTube канал с показване на текущи резултати. Звуковите ефекти и скандиранията на публиката, естествено, били чопнати от истинския, но вече приключил турнир. Двама от най-добрите местни актьори имитирали успешно известни коментатори от индийската телевизия IPL, като придали на турнира-менте абсолютна правдоподобност.

Руските комарджии, явно расли с „Ну, погоди“ и „17 мига от пролетта“, правели залозите си в Телеграм канал, създаден от индийците специално за „турнира“. Върхът на измамата бил успешният пазарлък с популярен истински съдия по крикет, който охотно правел прогнози пред камера за всеки мач-менте.

Не се съобщава каква обща сума са заработили индийските манипулатори от руските залагащи. Знае се обаче, че средният залог на всеки участник по време на турнира е бил около 3 700 долара, а това число, умножено дори само по 1000 будали, прави една съвсем прилична сума за индийските, пък и за всички стандарти.

Четете още

Избор на редактора