Украйна забранява вноса на книги от Русия

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за забрана на внос на книги от Русия, което е поредният ход за намаляване на културните връзки между двете страни, предаде Ройтерс.

„Вярвам, че законът е правилно решение“, написа Зеленски в публикация в Телеграм, в която съобщи, че се забранява и вносът на книги, печатани в Беларус и в окупираните украински територии.

Законът, приет в парламента преди година, въвежда и изискване за специално разрешение да се внасят книги на руски език от трети страни.

Канцеларията на Зеленски написа в Туитър, че законът ще „повиши защитата на украинското културно и информационно пространство от руската пропаганда против Украйна“.

Украйна извършва т.нар. процес по дерусификация, за който казва, че е необходим, за да се възстанови от вековете политика, която според нея е разрушавала украинската идентичност.

Министърът на културата Олександър Ткаченко благодари на президента за подписването на закона.

„Приемането на законопроекта ще защити сектора на издаване и разпространение на книги в Украйна от разрушителното влияние на руския свят“, написа той в „Телеграм“.

Четете още

Избор на редактора