Украйна иска 1% от БВП на страните да се дава за оръжие за Киев

Украйна е благодарна за чуждестранната военна помощ, но страната се нуждае от поне 10 пъти по-голяма подкрепа от Запада, заяви украинският заместник-министър на външните работи Андрий Мелник, цитиран от ДПА.

Мелник, който е бивш украински посланик в Берлин, призова съюзниците на Киев да изразходват 1% от своя БВП за оръжия за Украйна, предаде БТА.

„Благодарни сме за военната помощ. Но тя не е достатъчна. Украйна се нуждае от 10 пъти повече, за да прекрати руската агресия“, написа Мелник в „Туитър“.

В този случай само Германия, която е най-голямата европейска икономия, ще отдели повече от 39 милиарда долара, отбелязва ДПА. Украинският дипломат обаче посочи, че тези суми са малко в сравнение с харчовете по времето на Втората световна война.

Досега държавите, които подкрепят Киев, са предоставили подкрепа в размер на 55 милиарда долара, сочат изчисленията на Мелник.

Украинският дипломат направи този коментар в деня, в който Испания изпрати първите си шест танка „Леопард“ 2А4 за Украйна. Испания ще даде още четири такива танка, които са излезли от въоръжение в испанската армия преди повече от десетилетие.

Четете още

Избор на редактора