Украйна пусна пощенска марка, изобразяваща победен Путин

Украйна издаде пощенска марка, възпроизвеждаща стенопис на британския уличен художник Банкси, изобразяващ момче, което побеждава възрастен мъж в джудо, по случай първата годишнина от руската инвазия, предаде АФП.

Той е нарисуван от Банкси върху разрушена стена в град Бородянка, северозападно от Киев, където много сгради бяха превърнати в руини от руските самолети в началото на инвазията.

Изображението черпи вдъхновение от руския президент Владимир Путин, за когото се знае, че има черен колан по джудо, и изобразява млад джудист, представляващ Украйна, който поваля възрастен мъж.

В долната лява част на новата марка е добавена фразата „Изчезвай, Путин“.

В края на 2022 г. в Киев се появиха и редица рисунки на Банкси.

Жителите на столицата се стекоха, за да си купят новите марки в петък, от главната поща на централния киевски площад Майдан.

Сред чакащите на опашката Светлана, 50-годишна икономистка, искаше да се сдобие с една от тях, „защото подкрепям украинските въоръжени сили“ и „марката е отпечатана в исторически момент“, една година след началото, на 24 февруари 2022 г., на руската инвазия.

Максим, която също закупи емисията от първия ден, заяви, че се радва да види „първата марка от едно от произведенията на Банкси“.

„Това е много готин жест, за да може светът да разбере Украйна, че ние оставаме в центъра на вниманието“, каза 26-годишната жена пред АФП.

Четете още

Избор на редактора