Украйна си върна над 30 деца, депортирани насила в Русия

Украйна съобщи, че е успяла да върне в страната още над 30 деца, насилствено депортирани в Русия, съобщи БНР.

На фона на продължаващите сражения в Донбас хиляди подписи събра петиция до украинския президент за демобилизация след 18 месеца служба.

Главният организатор на връщането на украински деца в родината им Микола Кулеба разказа, че това е петата подобна мисия и че руските власти са поставяли сериозни пречки, а много деца са живели в ужасни условия:

Всички деца, които успяхме да върнем разказаха, че никой в Русия не се е опитвал да намери родителите им. Някои са местени от лагер в лагер пет пъти за пет месеца.

Украйна твърди, че 19500 деца са незаконно изведени от страната след руското нахлуване на 24 февруари миналата година.

Международният наказателен съд засили натиска върху Русия, когато на 17 март издаде заповеди за арест на руския пълномощник за правата на децата Мария Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин, обвинявайки ги в отвличане на деца от Украйна.

На неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН в сряда Лвова-Белова заяви, че децата са били отведени в Русия за тяхна безопасност.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че е влязъл в контакт с руски служител, заподозрян във военни престъпления, тъй като работи за връщането на украински деца, които са били депортирани в Русия.

В Източна Украйна продължават ожесточените боеве около Бахмут и Авдеевка, както и в района на Мариинка и Лиман.

Отговор очаква петиция с 25 000 подписа до президента Володимир Зеленски с искане за демобилизация след 18 месеца служба в армията. Инициаторите подчертават, че след повече от година на фронта много от бойците искат яснота относно сроковете за демобилизация.

Зеленски подчерта, че страната му очаква териториалната ѝ цялост да бъде зачитана в пълните си граници и в този смисъл Крим е цел без алтернатива.

Външният министър Дмитро Кулеба допусна, че в следващия пакет санкции срещу Русия, които се очаква да засегнат компанията Росатом, може да има изключения.

България вече изрази резерви по повод ограниченията срещу Росатом

Украйна обяви също, че ще възобнови износа на електроенергия за Европа след шестмесечно прекъсване заради руските ракетни атаки срещу енергийната й инфраструктура.

Четете още

Избор на редактора