Украйна спира износа на ток за Европа

Украйна спира износа на електроенергия в Европа, съобщават от ресорното министерство във Facebook. Причината за това е недостигът на електроенергия и щетите по мрежата, причинени от масираните ракетни удари от страна на Русия по енергийната инфраструктура.

Властите в страната съобщават за множество повредени производствени мощности, както и водни съоръжения. От президенството призоваха за пестене на енергия в най-натоварения часови пояс – между 17 и 22 часа, уточнява investor.bg.

Украйна започна да изнася електроенергия към Европа – до Полша и Молдова, през това лято. В страната има няколко ядрени централи, които могат да осигурят евтин ток за потребителите на фона на свитото потребление в страната заради водените военни действия. Дори и изключването на най-голямата ядрена централа в Европа – Запорожката АЕЦ, не спря износа, припомнят от Министерството на енергетиката.

Но след обстрела от днес Украйна ще преустанови износа от 11 октомври, за да стабилизира енергийната си система.

Според коментара на енергийния министър Херман Халушченко причината Русия да се фокусира върху енергийните съоръжения е именно износът на електроенергия от Украйна към Европа. „Износът на електроенергия от Украйна помогна на Европа да намали потреблението на руски енергоизточници“, написа той във Facebook.

По време на съвещание с украинския президент Володимир Зеленски той коментира, че на много места електрозахранването вероятно ще бъде възстановено до края на деня, допълват от президентството. От службата по извънредни ситуации пък докладват, че обсъждат с местните власти нуждата от дизелови генератори за осигуряване на енергия при критични обекти.

При обстрелите мрежата на мобилните оператори не е пострадала, като ще бъдат осигурени генератори, за да бъде осигурено подаването на електроенергия, а при нужда ще се осигурява достъп и до станции Starlink, допълват още от президентството.

По данни на Генералния щаб на украинските военни сили на 10 октомври Русия е изстреляла 84 крилати ракети и 24 дрона по обекти в Украйна. 56 от тях са свалени от противовъздушната отбрана, но останалите попаднаха в жилищни райони, обекти от критичната инфраструктура и административни сгради.

Четете още

Избор на редактора