Унгария се подигра с Англия като гост

Унгария унизи с 4:0 Англия като гост в мач от Лигата на нациите във вторник.

„Това бе истинско чудо, което трудно ще се повтори“, призна селекционерът на унгарския отбор, италианецът Марко Роси. Тимът му извърши истински подвиг на стадиона на „Уулвърхемптън“ и нанесе най-тежката домакинска загуба на Англия от 94 години. Това бе втора победа за Унгария над Англия в Лигата след 1:0 в Будапеща по-рано този месец.

Футболистите на Марко Роси тотално надиграха домакините на „Молиню“ и заслужено стигнаха до успеха с голове на Роланд Шалай в 12-тата и 70-ата минута, Жолт Наги в 80-ата и Даниел Газдаг в 89-ата.

Унгария откри резултата с първия си шанс в мача. В 16-ата минута след центриране от фаул топката бе свалена към Роланд Шалай в близост до вратата, който я овладя и с удар от въздуха отбеляза за 0:1.

В 27-ата минута гостите бяха близо до втори гол, но Рийс Джеймс с важна намеса на гол линията предотврати удвояване на резултата. Това стана през второто полувреме. В 70-ата минута от наглед елементарна ситуация при един тъч Калвин Филипс загуби топката и позволи на съперника да организира бърза атака, топката бе подадена към непокрития Роланд Шалай, който хладнокръвно отбеляза за 0:2.

В 80-ата минута резултатът стана класически. Ласло Наги бе изведен в наказателното поле, но бе блокиран, топката стигна до Жолт Наги, който с мощен удар извън наказателното поле вкара за 0:3.

Положението за „Трите лъва“ стана още по-лошо в 82-ата минута, когато Джон Стоунс получи втори жълт и червен картон за удар с ръка в лицето.

Унгария довърши англичаните в 89-ата минута. След бърза контраатака Даниел Газдаг бе изведен лице в лице с Аарън Рамсдейл и елегантно го преодоля за крайното 0:4.

След този резултат Унгария оглави класирането в групата с актив от 7 точки. Англия пък остава на дъното, без победа на сметката си и със само 2 точки в актива си.

„Англия е сред най-добрите отбори в света и един от фаворитите на Световното първенство, така че възможността да постигнем този резултат е нещо, което звучи като чудо“, каза Роси пред репортери след мача.

За първи път отбор отбелязва четири гола срещу Англия като гост, като преди това го прави отново Унгария за успеха с 6:3 през 1953 г. Това е най-тежкото поражение за тима на собствен терен от 1928 г., когато Шотландия триумфира на “Уембли” с 5:1. Англичаните обаче никога не бяха губили с толкова разгромен резултат у дома от съперник извън Британия.

„Когато поех работата, казах на президента и премиера на Унгария, че искам да оставя следа, преди да си тръгна. Мисля, че в този момент тази следа е видима. Когато умра, сигурен съм, че на стадионите в Унгария ще има минута мълчание. Това е голямо постижение за мен“, каза още Марко Роси.

“Тежка вечер. Отговорността е моя. В хода на мача направих промени в атаката, заради които започнахме да играем прекалено открито. Нося вината за слабото ни представяне във всички 4 мача. Опитах се да внеса баланс в отбора, като дам шанс на някои от по-младите футболисти. Истината е, че и в двете срещи с Унгария не бяхме достатъчно добри и бяхме наказани”, коментира селекционерът на Англия Гарет Саутгейт.

Четете още

Избор на редактора