УНСС стартира лятно училище за индийски студенти

В Университета за национално и световно стопанство (УНСС) стартира “Лятно училище по предприемачество“ за студенти от университета “Ел Джей“, Ахмедабад, Индия. Това е поредната инициатива в резултат на сътрудничеството между УНСС и висшето частно училище “Ел Джей“, което е водещо в предприемаческото обучение в Индия, съобщиха от УНСС.

През януари тази година ръководителят на катедра “Предприемачество“ доц. д-р Костадин Коларов и гл. ас. д-р Силвия Георгиева бяха на посещение в Индия, където изнесоха цикъл от лекции пред студенти на университета “Ел Джей‘‘ от интегрираната програма за бакалаври и магистри, и програмата “Предприемачество и фамилен бизнес“. Тези студенти сега са на посещение в България и ще участват в лятното училище, организирано от УНСС.

Инициативата официално беше открита от Санджай Рана, посланик на Индия в България, от ректора на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, от ръководителя на катедра “Предприемачество“ – доц. д-р Костадин Коларов, и от проф. Джей Шукла.

“Надявам се престоят ви тук да е ползотворен, като разгледате нашите забележителности и се насладите на прекрасната ни природа, но най-важното е, че ще научите още много неща за предприемачеството, че стартирахме успешно едно много важно сътрудничество между двата университета, и се надявам то да продължи да се развива ползотворно в бъдеще“, каза ректорът на УНСС. Той благодари на доц. д-р Костадин Коларов и неговия екип от катедра “Предприемачество“ за успешно организираната образователна програма.

Санджай Рана, посланик на Индия в България, благодари на УНСС за поканата и изрази радостта си, че индийски студенти ще се обучават в български университет. “Контактите между България и Индия датират още от древни времена, защото и българите са древен народ като индийския. Връзките между двете държави са здрави, а сътрудничеството – ползотворно, а когато България стана член на Европейския съюз през 2007 г. нашите отношения се засилиха още повече, защото в съвременния свят на глобализация на икономиката, България стана за нас врата към Европа. С България осъществяваме икономически проекти, които затвърждават нашите приятелски отношения и се надявам, че сътрудничеството ни ще продължи да се развива ползотворно“, отбеляза Санджай Рана.

Университетският преподавател проф. Джей Шукла от “Ел Джей“, който обучава студенти по предприемачество, изрази голямата си надежда за обмeна на опит по дисциплината. “Оценяваме високо поканата от вашия университет и това е голяма възможност за разширяване на нашите познания по отношение на предприемачеството, за разширяване на хоризонта ни, извън пределите на нашата страна“, каза той.

На тържественото откриване присъстваха и представители на ректорското ръководство, сред които – доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-ректор по научноизследователската дейност, и доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност. Те приветстваха участниците и им пожелаха да натрупат нови знания по време на престоя си в България, както и да разгледат забележителностите в страната. Приветствие поднесе и председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски.

Доц. д-р Костадин Коларов обясни, че УНСС е сред първите университети не само в България, но и в Европа, които имат бакалавърска програма по предприемачество.

Гл. ас. д-р Силвия Георгиева отбеляза, че това лятно училище се организира за първи път в УНСС. Тя представи програмата, която ще бъде изпълнена в рамките на един месец. Освен лекции по глобално предприемачество, предприемачески възможности в България и Европа, социално предприемачество в неговите национални специфики, училището включва и практически занятия по “Основи на предприемачеството“.

Преди откриването на лятното училище ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров проведе среща с посланика на Индия, на която обсъдиха възможностите за съвместно сътрудничество в областта на образованието, предава БТА.

Всички организатори и участници в лятното училище от българска и индийска страна се снимаха пред “Стената на славата“, където са имената на преподаватели и възпитаници на УНСС, ръководители на международни и национални институции, допълват от висшето училище.

Четете още

Избор на редактора