Ураганът Отис взе най-малко 27 жертви в Мексико

Мексиканското правителство съобщи, че ураганът Отис е взел най-малко 27 жертви, а четирима души са в неизвестност, след като вчера сутринта една от най-силните бури в историята на Мексико връхлетя тихоокеанския морски курорт Акапулко, предаде Ройтерс.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че властите работят за възстановяване на електроподаването и разчистване на разрушенията, причинени от урагана от 5-та степен, който премина през южния щат Гереро и откъсна Акапулко от света.

Отис наводни улици, отнесе покриви на къщи и хотели, прекъсна комуникации и наруши автомобилния и въздушния транспорт от и към курорта.

Повалените телефонни и електрически стълбове затрудниха властите да направят бърза оценка на щетите.

Близо 8400 военнослужещи от мексиканската армия и националната гвардия са разположени във и около Акапулко, за да помогнат в разчистването, съобщи министерството на отбраната.

За втори ден учебните занятия в щата са преустановени. Губернаторът Ивлин Салгадо заяви в социалните мрежи, че властите работят за възстановяване на електроснабдяването и работата на помпените станции за питейна вода в Акапулко.

Държавната електрическа компания Се Еф Е е мобилизирала аварийни екипи с общо над 1300 души за отстраняване на щетите по електропреносната мрежа, съобщиха оттам снощи, когато около 300 000 души бяха останали без електричество, съобщава БТА.

Международното летище в пристанищния град беше затворено, тъй като Отис извади от строя контролната кула, прекъсна телекомуникациите и блокира пътищата към аерогарата.

Четете още

Избор на редактора