Фестивал на сръчните ръце в трънското село Бусинци

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци. Откриването е тази вечер с прожекция на заснети през годините документални филми за бусинската керамика. В събота и неделя майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси.

В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони – „Сръчни ръце“, „Вкусна зона“, „Кино и музика“ и „Зелена зона“. Ще бъдат представени над 15 занаяти и сръчности, сред които грънчарство, кожарство, дюлгерство, плъстене на вълна.

„Ще има три вида станове. Ще се покаже как се тъче „на кори“, може би не конкретно със стан, а самата техника. Ще се покаже стан с черга. И едно от най хубавите неща е, че ще ни гостуват килимари, с които ще се багрят и вълните, за да се види как се получава багренето и съответно тъкането на килими“, разказва стопанката на Бусинската сръчкотилница Стефка Бонева.

Посетителите ще се запознаят по- отблизо с пчеларството, ще опитат автентични гозби, печива и сладка. Ще има рок музиканти, информира БНР.

Участие във фестивала ще вземат също Природен парк „Витоша“, сдружението за дива природа „Балкани“, Трънското туристическо дружество и други.

Фестивалът се организира от Бусинската сръчкотилница по повод втората ѝ годишнина.

Четете още

Избор на редактора