ФИДЕ обяви Карлсен за най-великия за всички времена

Магнус Карлсен влезе в новините с кратка, но силна реч, докато приемаше наградата на ФИДЕ за Най-великия за всички времена (GOAT). Световният номер 1 използва момента, за да изрази смирение и да изпрати силно послание срещу възстановяването на Руската и Беларуската шахматни федерации.

Наградата дойде по време на FIDE 100 Gala, която се проведе в Будапеща, Унгария, във връзка с Шахматната олимпиада.

„Чувствам се някак странно да получа тази награда, докато все още съм активен играч“, каза Карлсен при получаването на трофея от президента на ФИДЕ Аркадий Дворкович.

След това Карлсен изрази смирение и каза, че смята, че 13-ият световен шампион Гари Каспаров заслужава повече. 

„Разбира се, щастлив съм да получа тази награда, но по мое лично мнение все още смятам, че Гари е имал по-добра шахматна кариера от мен. Разбирам защо получих тази награда, но той беше по-заслужил“, каза той.

След това Карлсен добави рядко за него политическо изявление: „Бих казал, поне в чест на Гари, сигурен съм, че той би се възползвал от възможността да посъветва да не се възстановяват Руската и Беларуската шахматни федерации, така че това бих направил и аз .Благодаря ви.“

Противоречивото предложение, направено от киргизката шахматна федерация, има за цел да премахне ограниченията, наложени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Съветът на ФИДЕ отстрани Русия и Беларус от участие в официални отборни турнири на ФИДЕ, докато отделните играчи могат да се състезават само като неутрални спортисти.

Предложението беше посрещнато с протести от няколко западни шахматни федерации, включително Украйна, които призоваха федерациите „да гарантират, че тази тема дори не е поставена на дневен ред за обсъждане“. Европейският шахматен съюз повтори позицията си в изявление в четвъртък, призовавайки Общото събрание да запази санкциите, за да защити почтеността и да се приведе в съответствие с политиката на МОК.

ECU решава да запази санкциите срещу Русия и Беларус в съответствие с политиката на МОК, за да защити целостта на ФИДЕ. ECU иска от Общото събрание на FIDE да запази санкциите срещу Русия и Беларус, наложени от Съвета на FIDE през 2022 г.

Карлсен, който в миналото почти не се намесваше в политическите дискусии, миналата година призна, че макар първоначално да се колебаеше да подкрепи отстраняването на руски играчи, промени мнението си с продължаването на войната. „Мисля, че всеки ден, в който войната продължава, се чувства по-странно да играеш руснаци“, каза той пред TV 2 .

Четете още

Избор на редактора