ФИДЕ определи правилата за Мача за световната титла

ФИДЕ обяви официалните правила за дългоочаквания мач от Световното първенство, който ще се проведе в Сингапур от 20 ноември до 14 декември 2024 г. В това престижно събитие ще играят действащият световен шампион, Дин Лижен срещу претендента – Гукеш Д, победител в Турнира на кандидатите на ФИДЕ 2024 г.

Формат на мача и контрол на времето:

Мачът ще се състои от 14 класически партии. Всяка игра ще следва времева контрола от 120 минути за първите 40 хода, последвани от 30 минути за останалата част от играта, с увеличение от 30 секунди, започващо от ход 41.

Играчът, който спечели 7,5 точки или повече, печели мача за Световното първенство. Ако резултатът след четиринадесет игри е равен, тогава ще се има тай-бреки.

Тай-брейк:

След консултации с двамата играчи, форматът за тайбрек се промени и се въведе постепенно намаляване на контролите за време.

Награди:

Общият награден фонд за мача е $2,5 милиона, с конкретни разпределения, базирани на резултатите от играта.

Наградният фонд ще бъде разпределен както следва:

  • Всеки играч ще получи $200 000 за всяка игра, която спечели.
  • Останалите парични награди ще бъдат разделени поравно между играчите.
  • Ако победителят бъде решен на тайбрек, паричната награда ще бъде разделена, както следва: победителят получава $1 300 000, а подгласникът – $1 200 000.

График:

Графикът на мача включва 14 игрови дни, както и почивни дни. Тайбрек, ако е необходимо, ще се проведе на 13 декември, последван от церемонията по закриването на 14 декември.

Четете още

Избор на редактора