Франциск призова всички християни на обща молитва за обединение

Папа Франциск прикани днес християните от всички деноминации (всички клонове – Православие, Римокатолицизъм, Древноизточни църкви, Англиканство и Протестантство) да се съберат на молитва на площад „Св. Петър“ във Ватикана, за да помогнат на каузата за постигане на християнско единство, предаде Асошиейтед прес.

Светият отец отправи поканата по време традиционното си седмично обръщение към вярващите в неделя. Франциск каза, че молитвата за единство ще се състои на 30 септември – броени дни преди началото на едномесечния синод, на който във Ватикана ще се съберат католически епископи от цял свят, за да обмислят посоката на Римокатолическата църква.

Папата съобщи още, че планира проведе и специална служба, която ще е част от ежегодната молитвена седмица за християнско единство. Тази година тя ще продължи от 18 до 25 януари.

Днес Франциск каза пред 15 000 богомолци, туристи и жители на Рим, че „със своята вярност и търпение Бог води народа си към пълно обединение“ на християните.

Епископският синод ще се проведе от 4 до 29 октомври. Очаква се епископите да се съберат отново във Ватикана и през октомври догодина, когато ще се състои заключителната среща на синода.

Четете още

Избор на редактора