Хаос в цените на горивата заради петролна стачка в Норвегия

Поскъпванета на газа и петрола тази седмица се задълбочава, отбелязват западните информационни агенции, като се позовават на борсовите котировки.

Тържищата реагират чувствително на намалените световни добиви и свитите доставки на руски газ към Европа. От днес към това се добавя и ефектът от мащабна стачка в петролната индустрия на Норвегия.

Норвежките офшорни работници започнаха протестни действия, които ще продължат до събота (9 юли) и ще обхванат почти целия добив на нефт и газ в страната, съобщава Ройтерс.

Петролът автоматично поскъпна в азиатската търговия днес поради силния недостиг, информира Си Ен Би Си. Фючърсите на сорта Брент от Северно море се увеличиха с 82 цента или 0,7% до 114,32 долара, след скока с 2,4% вчера.

Американският лек суров петрол повиши цената си с цели 2,58 долара или 2,4% до 111,01 долара за барел спрямо стойностите в края на петъчната търговия. Вчера американските пазари бяха затворени по случай Деня на независимостта.
Днешната стачка ще свие добива на горива с 89 000 барела дневно, а утре със 130 000 или 6,5% от производството на Норвегия, предава още Ройтерс. Очакванията са до събота да спре около 15% от производството на петрол.

Междувременно на общата ситуация с енергийната криза реагираха и цените на газа в Европа. Котировките на синьото гориво на Лондонската борса тръгнаха нагоре още вчера, като надхвърлиха цената от 1700 долара за 1000 куб. м. газ и се доближават до 1800 долара за 1000 куб. м.

Европа изпитва сериозни затруднение с недостигна на газ заради намалените от Русия количества по Северен поток, при което свиването и на доставките с петрол води до дисбаланс в потреблението, както и до допълнителна ценова вълна на горивата.

Четете още

Избор на редактора