Хиляди жители и гости на Букурещ се струпаха на фестивала на уличната храна (Street Food Festival) в румънската столица този уикенд. Петдесет камиончета, разположени на булевард “Киселеф”, предлагат всевъзможни специалитети и ястия, вдъхновени от всички кухни на света.
Още в първите часове след откриването опашки се извиха пред щандовете за хамбургери (45 леи-18 лв.), ръчно направен сладолед (32 леи-12,8 лв.), за паеля (79 леи-31,6 лв.) и чирос (30 леи-12 леи).
Не липсваха желаещи да опитат от така наречените “Pimientos del Pardon” – малки чушлета от Галисия (Испания) в масло (39 леи – 15,6 лв.) или пресни аншоа от Адриатическо море в сос аиоли (39 леи – 15,6 лв.).
Ппалачинките струват 25-30 леи (10-12 лв.), гофретите са 30-35 леи (12-14 лв.), пицата е 36-48 леи (14-19 лв.), хотдогът е 35 леи (14 лв.). Чаша сангрия е 25 леи (10 лв.), цяла кана от един литър е 69 леи (27 лв.), пише БТА.
В истинска атракция се превърнаха сицилианските каноли, заради своите символични имена – “Апостол Ванилия”, “Благословен Шамфъстък”, “Атеист Карамел”, “Кардинал Тимаруси”. Най-желано място за фотосесии бе най-малкото камионче, наречено „Шампанария“, където се предлагаше шапманско в пластмасови високи чаши – имитация на оригиналните – на цени от 20 и 25 леи (8-10 лв.).
Атмосферата на фестивала поддържат диджеи с музика наживо. Входът е свободен. Фестивалът продължава и в неделя.