Холерата се „разпространява бързо“ в Ливан, има жертви

Холерата бързо се разпространява в целия Ливан, предупреди Световната здравна организация, като здравното министерство на страната докладва за повече от 1700 потвърдени или предполагаеми случая от началото на епидемията в началото на октомври.

СЗО казва, че има недостиг на здравни работници и консумативи за справяне с епидемията, първата в Ливан от три десетилетия.

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи във вторник, че досега е имало 17 смъртни случая, като 93 болнични легла са заети от хора, за които е потвърдено заболяването или предполагаеми случаи.

Опустошителната икономическа криза и застаряващата инфраструктура в Ливан само възпрепятстват усилията за справяне с разпространението на холерата.

„Холерата е смъртоносна, но също така може да се предотврати чрез ваксини и достъп до безопасна вода и канализация. Може лесно да се лекува с навременна орална рехидратация или антибиотици за по-тежки случаи“, казва д-р Абдинасир Абубакар, представител на СЗО в Ливан.

„Ситуацията в Ливан е крехка, тъй като страната вече се бори да се бори с други кризи – усложнени от продължително политическо и икономическо влошаване.“

Въпреки че случаите са концентрирани в северните региони , граничещи със Сирия, холерата се е „разпространила бързо“ в Ливан, каза СЗО.

Лабораторно потвърдени случаи вече са докладвани във всичките осем провинции и в 18 от 26 области. Щамът на холерата, открит в Ливан, е подобен на този в съседна Сирия, която сама се бори с голямо огнище на диарийната инфекция.

Четете още

Избор на редактора