Хърватия: До 4000 евро глоба за носене на фашистки знаци

Хърватското министерство на вътрешните работи предложи увеличаване на глобите за нарушения на обществения ред и спокойствие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ. За скандиране или носене на усташки символи (символи на хърватския фашизъм), за дискриминация и други нарушения на обществения ред и спокойствие глобата може да достигне до 4000 евро.

„Всяка санкция има преди всичко възпиращ ефект – хората да не извършват нарушения“, каза Томислав Гулан, помощник началник на Службата за обществен ред и сигурност в полицията.

С големите парични глоби полицията иска да намали броя на нарушенията на обществения мир и спокойствие.

Според предложението на вътрешното министерство, разпространяването на омраза в общественото пространство трябва да се санкционира с глоба от 700 до 4000 евро.

„Взехме санкцията, която вписахме в член 5, точка 1, от вече съществуващия закон за борба с дискриминацията“, подчерта Гулан.

Той добави, че става въпрос за дискриминационно отношение към хора, заради тяхната религия, етнос и т.н.

Според новото предложение, ако дете извърши нарушение срещу обществения ред и спокойствие и се докаже, че това е последица от небрежно отношение, родителите могат да бъдат глобени с до 4000 евро.

Същата глоба, до 4000 евро, е предвидена  за сбиване или разправии на обществено място, както и се налагат на гражданите, които не се разпръскват при искане на служебно лице, за разпространение на фалшиви новини, които нарушават мира и спокойствието на гражданите, за обида на държавни органи и служебни лица при извършване на работата им, за неразрешена стрелба.

По-ниски глоби, до 1000 евро, са предвидени за лица, които без разрешение издигат знаме на чужда държава.

Четете още

Избор на редактора