Цената на природния газ за октомври е 60,41 лв./MWh

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 60,41/MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от КЕВР.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредбата за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ) и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от наредбата, покриваща разходите на „Булгаргаз“ ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, обясниха от комисията.

Цената е утвърдена след анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за октомври. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември тази година включително.

Според председателя на КЕВР доц. Иван Иванов благоприятната цена на газа октомври се дължи на рекордната запълняемост на газовото хранилище в Чирен и на европейските хранилища-– съответно 96,22%, и 95,19%, както и на много добрата цена, постигната от „Булгаргаз“ след преговори с единия от доставчиците. „Тези фактори имат определящо значение за постигане на добри ценови условия за българските потребители на природен газ“, беше категоричен председателят на регулатора.

Четете още

Избор на редактора