ЦИК свали билборди с Денков, Пеевски и Борисов

Централната избирателна комисия (ЦИК) нареди агитационни билборди на ПП-ДБ да бъдат премахнати. Решението е взето снощи след жалба от страна на ГЕРБ-СДС за нарушение на Изборния кодекс (ИК). На спорните плакати има снимки на бившия премиер Николай Денков, както и на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а посланието гласи „Какъв искате да е вашият премиер?“. Решението, че те нарушават ИК е взето почти единодушно на заседание на ЦИК, като „против“ е гласувал само Цветозар Томов, който е от квотата на ПП-ДБ.

В жалбата на ГЕРБ-СДС се твърди, че в гр. София на бул. „България“ и в гр. Пловдив на ул. „Сава Муткуров“ са поставени агитационни материали, в които КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“ използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция „ГЕРБ-СДС“ Бойко Борисов без негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави – деяние, представляващо нарушение на правилата на предизборната кампания.

Към жалбата е приложен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е поставен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на КП „ПП-ДБ“. На същия материал е изписан въпрос „Какъв искате да бъде Вашият премиер“ и са поставени снимки на Николай Денков Денков – кандидат за народен представител от КП „ПП-ДБ“, Бойко Борисов – кандидат за народен представител от КП „ГЕРБ-СДС“ и Делян Пеевски – кандидат за народен представител от ПП „ДПС“ в изборите на 9 юни 2024 г.

„Използването на лицата на други кандидати, предложени от други партии и коалиции за същия вид избор в един и същ агитационен материал – билборд, представлява призив за гласуване в подкрепа на кандидата на партията или коалицията от чието име се разпространява агитационния материал, съответно за неподкрепа за другите кандидати. Освен, че с описаното използване на агитационни материали се накърняват добрите нрави по смисъла на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК, е налице и призив за неподкрепа на кандидат по смисъла на §1 т.17 ИК“, пишат те.

Четете още

Избор на редактора