Най-сетне бял дим от парламента. Вежди Рашидов е новият председател

Най-сетне бял дим от парламента. Едва при шестата процедура Народното събрание избра председател. Това е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, който получи 139 гласа. Той призна, че след като вчера отказа да бъде издигнат за поста, Христо Стоичков му се обадил и му казал: Върни се, хората те обичат.

Положението вместо да се влошава става безнадеждно, каза Рашидов сутринта след провала на петата процедура.

Трети ден депутатите се опитват да изберат председател на Народното събрание.

„С голямо неудобство за пореден път ви предлагам да обсъдим и приемем процедурните правила. Не защото са лоши и имат нужда от промяна, не защото има нужда от критерии, а защото все по-малък става шансът да имаме съгласие“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, предлагайки правилата, приемани вече няколко пъти през последните дни.

„В годината има само 2 дни, в които човек не може да свърши своята работа – вчера и утре. Затова, нека си свършим работата днес. С пожелание всеки ден от годината да е днес, предлагам кандидатурата на г-н Йордан Цонев“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

Петър Петров от „Възраждане“ отново номинира Цвета Рангелова за председател и изрази надежда народното представителство да погледне мотивите за това. И да изберем председател, който да е безкомпромисен и безпристрастен към всички, настоя той.

Кристиан Вигенин е отново предложението на БСП. „Той отговаря на всички обсъждани критерии. Нееднократно е бил призоваван да поеме управлението на НС в тежки и кризисни моменти. Нека всеки със съвестта и отговорността, с която е изпратен тук, да гласува българският парламент да има председател. Мисля, че Кристиан може да е този човек“, посочи Георги Свиленски.

При гласуването никой от тримата не събра над 50% от гласовете и се стигна до балотаж. Там Цонев получи 103 гласа, а Вигенин 75. И отново уравнението с едно неизвестно остана без решение.

След два председателски съвета дойде номинацията на Вежди Рашидов. Тя бе обявена от трибуната от Корнелия Нинова.

ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ са четирите политически сили, постигнали съгласие за номинацията на Рашидов, уточни тя.

„Възраждане“ отново издигна Цвета Рангелова.

За Рашидов гласуваха 139, за Рангелова – 29.

Четете още

Избор на редактора