На срещите на върха в Азия: часовници, ками и сладолед от щурци

Ръчен часовник, направен по поръчка като подарък от камбоджанския лидер Хун Сен на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Пномпен; 30-сантиметрова кама на срещата на Г-20 в Бали; сладолед от щурци и тайландски нудли със сос от червеи на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Банкок.

На започващата тази седмица поредица от срещи на върха в Азия световните лидери ги очаква изобилие от подаръци и изненади.

Преди няколко седмици Хун Сен предизвика почуда, когато обяви, че ще поръча специална серия ръчни часовници за президента на САЩ Джо Байдън и другите участници във форума на АСЕАН, който ще се проведе в края на тази седмица. Мнозина спекулираха, че бившият командир на средно ниво на Червените кхмери ще постави собствения си лик на сувенира по нарцистичния почин на някои авторитарни лидери от миналото като Саддам Хюсейн и Муамар Кадафи.

Но крайният продукт, за който Хун Сен каза, че е по камбоджански дизайн и камбоджанско производство, представлява елегантен часовник с медно-златни стрелки и кожена каишка и гравиран на циферблата надпис „АСЕАН Камбоджа 2022“.

Когато го показа на личната си страница във Фейсбук, Хун Сен не уточни колко ще струва подаръкът, но заяви, че той лично ще бъде с такъв и на трите заседания по време на форума – отказвайки се по този начин от някой от редките дизайнерски часовници в колекцията си, чиято цена от по над 1 милион долара поражда недоволство в Камбоджа на фона на масовата бедност там.

От Пномпен Байдън и много други световни лидери, които ще получат камбоджански часовник, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, австралийският Антъни Албанезе и японският Фумио Кишида, ще се отправят към индонезийския остров Бали за срещата на върха на Г-20, където ги очакват още традиционни местни изненади.

Организаторите на форума казаха, че лидерите, сред които се очаква да бъде и китайският президент Си Цзинпин, ще бъдат помолени да облекат пъстроцветни ризи, ушити от традиционния балийски плат „ендек“. Като онези, Индонезия раздаде на участниците в заседанията на АТИС през 2013 г., когато бе възродена ту появяващата се, ту изчезващата традиция на груповите снимка на лидерите. Някои тогава нарекоха онази фотография снимката с „шантавите ризи“.

Началото постави през 1993 г. тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън, който – за да разведри обстановката на сериозните икономическите преговори, раздаде за спомен на участващите лидери кожени авиаторски якета.

В Индонезия всичките 120 представители на членуващите и нечленуващите в Г-20 страни ще получат и шалове, направени от друг вид балийски плат – „грингсинг“; обикновено с геометрична шарка в червено, сивкаво бяло и черно.

Лидерите ще получат и „крис“ – традиционен индонезийски нож с асиметрично вълнообразно острие, дълго между 30 и 35 сантиметра.

Според организаторите за направата на всяка една от тези ками са нужни от един до шест месеца. В миналото са се използвали като оръжие, но сега се носят изключително на специални церемонии.

На миналогодишната среща на АТИС нямаше „шантави ризи“. Заради пандемията тя се състоя във видеоконферентен формат, а домакин беше Нова Зеландия, която подари шалове от мериносова вълна на мъжете и пелерини от същата тъкан на жените.

Изглежда на тазгодишната среща в Банкок Тайланд не възнамерява да възражда традицията с ризите. Организаторите казаха, че вместо това ще подарят на лидерите копринени вратовръзки и шалове, носни кърпи и предпазни маски, направени от същия плат.

Има обаче и кулинарни вълнения, тъй като тази известна с кухнята си страна, ще покаже на форума избрани с конкурс ястия, приготвени от стартиращи компании от месната хранително-вкусова промишленост. Концепцията е „блюдо за планетата“ с акцент върху устойчивото развитие.

Байдън не се очаква да участва в срещата на АТИС, но вицепрезидентката Камала Харис, Си и останалите лидери ще получат възможност да опитат ястия като безвъглеродни нудли за рамен, направени от яйчен белтък; безмлечен сладолед с къдраво зеле и маракуя, тайландски нудли с ниско съдържание на натрий със сос от пясъчен червей и сладолед от протеин от щурци, заяви правителственият говорител Ануча Бурапхачайсри.

Прочутият шеф-готвач Чумпол Чаенгпрай подготвя галавечеря за края на форума, която ще е в духа на концепцията „за устойчива тайландска кухня“. Менюто все още не е обявено.

Четете още

Избор на редактора