Червената къща отново отваря врати за култура в София

„Червената къща“ отново отваря врати за култура в София и отправя покана към творците от независимата сцена, съобщават от Artvent.

По думите им „преоткриването“ на пространството на столичната улица „Любен Каравелов“ 15 е планирано за тази есен. Зад идеята и реализирането ѝ стои Artvent – компания, която през последните три години създава, организира и разпространява театрални и музикални продукции в страната и чужбина.

От юни е отправена отворена покана за представяне на артистични идеи, които да бъдат включени в репертоара на сцената на „Червената къща“ за сезон 2024/2025 г. Плановете са сцената да бъде домакин на творчески произведения от различни сфери на изкуството – театър, кино, литература, танц, фотография, видеография, визуални и дигитални изкуства.

И в момента „Червената къща“ е отворена за организирането на различни събития и вече осъществи представяния на няколко книги.

След като през годините пространството е отваряло и затваряло врати неколкократно по различни причини, сега идеята е то да бъде „преоткрито“, следвайки и желанието на Андрей Николов, споделено в интервю за вестник „Литературен глас“. Попитан какво ще се случи с неговите ателиета, той отговаря: „Други ще работят в тях. Аз направих къща не само за себе си“.

„Червената къща“ е била дом и творческо ателие на скулптура Андрей Николов. По негова идея и скица, архитект Иван Васильов проектира и изгражда сградата през 1929 г. Къщата носи духа и стила на Андрей Николов, който той сам описва така: „Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия.”.

Над входната врата на Червената къща стои надпис на италиански език Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero, перифраза на стиха на Данте „О, вий, кои престъпяте тоз праг, надежда всяка тука оставете“ от „Божествена комедия“.

По желание на Андрей Николов след смъртта му къщата е дарена на държавата за стопанисване и извършване на обществени и културни дейности. Сградата е частично отчуждена през 1974 година, а две години по-късно синът на скулптора дарява останалата част. „Червената къща“ е публична държавна собственост. През 2000 година с решение на Върховния административен съд, части от имота са върнати на наследниците. След пълно реставриране през 2004 година тя става център за култура и дебат, който обаче е затворен десет години по-късно.

Четете още

Избор на редактора