Честваме 115 години независима България

На 22 септември се навършват 115 години от обявяването на Независимостта на България.

На този ден, през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд е обявена Независимостта на България, а князът се провъзгласява за цар на Царство България. Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ в. били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария – една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята – Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Програмата в града ще започне още в 7,30 ч. със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. В 9 ч. там ще бъде направен водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. След това тържествено шествие ще се отправи към царския дворец на Царевец, където в 10,30 ч. ще се проведе военен ритуал за издигане националното знаме на България, ще прозвучат официални слова и ще бъде направен празничен благослов.

В 11 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта, след което празнично шествие ще се отправи към паметник „Майка България“.

Пред сградата на Община Велико Търново в 12,30 ч. ще започне шоу-спектакъл на участниците във фестивала на военните оркестри, Фестивалът надгражда програмата си с два концерта – един в СУ „Емилиян Станев“ и един в НВУ.

В 13,30 ч. ще започне едночасовияj празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България. След него програмата ще продължи с концерт на формации от Младежки дом – В. Търново, а в 17 ч. ще започне концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

В 18 ч. те ще поведат традиционното Голямо Търновско хоро.

В 19 ч. на площад „Цар Асен І” жителите и гостите на града ще могат да видят изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ, в 19,30 ч. ще започне тържествена проверка, последвана от аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и заря.

Четете още

Избор на редактора