Четвърти ден блокада на „Тракия“ и „Хаинбоаз“

Четвърти ден  продължават блокадите на основни пътища в Старозагорско от протестиращи миньори и енергетици.

Вчера протестиращи и полиция стигнаха до консенсус –  да отварят Прохода на Републиката само за леки автомобили и коли до 12 тона два пъти по четири часа на ден – сутрин от 6 до 10 часа и в късния следобед – от 16 до 20 часа. В уречения час обаче,  барикадите бяха върнати и „Хаинбоаз“ остана затворен за всички, съобщава БНР.

Остава затворен и Подбалканския път при Гурково. Блокада има и в Раднево на пътя за Нова Загора.

Международният път Русе – Свилоенград край ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово също е затворен тази сутрин.

Затворена четвърти ден е и магистрала „Тракия“ при Стара Загора, както и пътя Стара Загора-Димитровград.

Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет.

Те заявиха, че са лъгани многократно и че ако някой иска да преговаря с тях трябва да отиде на магистралата. Заявиха и че не вярват на управляващите.

Енергетиците от ТЕЦ „Бобов дол“ и миньорите от „Открит въгледобив“ ще подновят днес, понеделник, протестите си срещу несъстоятелния според тях Регионален план за справедлив преход.
В 9 ч. протестиращите се събират на входа на ТЕЦ-а, откъдето ще обявят какво ще предприемат. Планира се отново блокада на АМ „Струма“.
Според организаторите и синдикалистите в централата днес ще излязат на протест около 500 енергетици и миньори. Първоначалният замисъл е да се блокира АМ „Струма“ при пътен възел „Бинека“ и при тунела „Блатино“ – така, както протестираха и в петък.
Очаква се в протеста да се включи и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.
В ТЕЦ „Бобов дол“ са категорични, че не приемат нито подхода, нито позициите, нито перспективите по внесения вече в Брюксел Регионален план за справедлив преход.

Четете още

Избор на редактора