Четири жертви след обсада на манастир в Косово

Най-малко четирима души са загинали при обсада на манастир в Северно Косово. Това съобщи местната полиция. По-рано през деня стрелба отне живота на един полицай, а друг е бил ранен. Това съобщи премиерът Албин Курти. По думите му напрежението продължава и в момента.

30 тежковъоръжени и маскирани мъже са атакували село в северната част на страната. Косовският министър-председател определи случващото се като „терористичен акт“ и обвини Сърбия, че се опитва да дестабилизира страната му.

Напрежението в Северно Косово, където живеят голям брой етнически сърби, се покачи след сблъсъци през май, когато над 90 войници от мироопазващите сили на НАТО и около 50 сръбски протестиращи бяха ранени. „Както казах и по-рано – нападението над полицаите продължава. Има поне 30 тежко въоръжени мъже, професионалисти – военни или полицаи, които се намират в близост до нашите полицаи. Призовах ги да се предадат на нашите сили за сигурност. Те са тези, които атакуват нашите униформени”, каза Курти.

Междувременно президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с косовския си колега Вьоса Османи-Садриу, съобщи Нова.

Българският държавен глава изрази съболезнованията си за жертвите при престрелката в Северно Косово и тревога от ескалацията на напрежение в страната. Двамата президенти се обединиха около мнението, че е необходима отговорност от всички страни за деескалация и намаляване на риска, което е в интерес както на гражданите на Косово, така и на международната мироопазваща мисия на НАТО KFOR, в която участват и български военнослужещи.

Четете още

Избор на редактора