Чех спечели 70-та Обиколка на България

Чехът Михал Шуран от отбора на ЕйТиТи Инвестмънтс е шампионът в 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България.

В последния пети етап – 128,4 километра от Сливен до Шумен, той финишира в средата на основната група, което му бе напълно достатъчно за крайния успех, съобщи БТА.

Победител в етапа стана Микеле Гацоли от отбора на Астана-Казакстан с време от 3 часа и 34 секунди. Италианецът се наложи с финален спринт в Шумен и регистрира втория си успех в състезанието след победата във втория полуетап на първия етап в неделя. Спечелените 10 секунди бонификация изстреляха Гацоли на второ място в генералното класиране на 27 секунди изоставане. Трети в общото подреждане е швейцарецът Феликс Щели от Едюкейшън Фърст, който остана втори след Гацоли в днешния ден. Щели приключи Обиколката само на две секунди зад Гацоли. Третото място в етапа зае словакът Матуш Сточек от ЕйТиТи Инвестмънтс.

От българите най-напред в Обиколката завършва Мартин Папанов от Несебър Шокблейз, който е седми на 37 секунди от Шуран. Днес Папанов финишира осми в етапа от Сливен до Шумен.

Победителят в Обиколката на България Михал Шуран прибра и „бялата фланелка на червени точки“, която се дава на най-добрия катерач. Той събра 22 точки и изпревари с 12 швейцареца Лука Йени (Едюкейшън Фърст) и българина Йордан Петров (Хемус Троян).

Унгарецът Жолт Ищлщекер от Епронекс е носителят на „зеленото трико“. Ищлщекер взе днешните бонус точки за спринта в Котел, което реши спора му за фланелката с американеца Джона Кили от Екс Спийд Юнайтед.

Шампион при състезателите до 23 години е Лука Йени, който се сдоби с „бялата фланелка“ с аванс от 2:08 минути пред унгареца Кристоф Арвай от Епронекс.

В отборното класиране шампион е полският тим Востер, следван от ЕйТиТи Инвестмънтс и Едюкейшън Фърст.

За повечето от участниците в Обиколката на България през уикенда предстои ново изпитание. Това е двудневното състезание „По стъпките на римляните“. То ще се проведе в района на Разлог, Банско и Баня и също като Обиколката на България е с категоризация 2.2 на Международния колоездачен съюз.

Четете още

Избор на редактора