Шведката Лорийн е фаворит за номер 1 на Евровизия

Полша, Австралия и Кипър са сред страните, които се класираха за големия финал на песенния конкурс „Евровизия 2023“ в Ливърпул, Великобритания, съобщи Пи Ей мидиа/ДПА.

В същото време стана ясно, че президентът на Украйна не е получил разрешение да направи обръщение по време на финала в събота.

Шестнадесет страни се състезаваха снощи за оставащите 10 места. Освен Полша, Австралия и Кипър, на финала се класираха Албания, Естония, Белгия, Австрия, Литва, Армения и Словения.

От надпреварата отпаднаха Гърция, Дания, Грузия, Исландия, Сан Марино и Румъния.

На първия полуфинал във вторник вечерта се класираха Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Чехия, Израел, Португалия, Швеция, Сърбия и Норвегия. Извън съревнованието тогава останаха Малта, Латвия, Ирландия, Азербайджан и Нидерландия.

Класиралите се от двата полуфинала се присъединяват към миналогодишния победител Украйна и страните от „голямата петорка“ – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, които автоматично получават място на големия финал.

Същевременно Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който продуцира конкурса, каза, че е отхвърлил искането на украинския президент Володимир Зеленски да се обърне към публиката на финала в събота.

Тази година конкурсът е организиран във Великобритания съвместно с Би Би Си от името на разкъсваната от войната Украйна, която миналата година триумфира в италианския град Торино след вълна от подкрепа от страна на гласуващата публика.

„Конкурсът за песен „Евровизия“ е международно развлекателно шоу и се ръководи от строги правила и принципи, установени от самото му създаване. Като част от тях, един от крайъгълните камъни на конкурса е неполитическият характер на събитието. Този принцип забранява възможността за правене на политически или подобни изявления в рамките на конкурса. Искането на Зеленски да се обърне към публиката на песенния конкурс „Евровизия“, макар и направено с похвални намерения, за съжаление не може да бъде удовлетворено, тъй като би било против правилата на събитието“, се посочва в изявлението, направено от Европейския съюз за радио и телевизия.

Украйна ще бъде представена на големия финал от дуото „Творчи“ с песента „Heart of Steel“. Мей Мюлер представя домакина Великобритания с „I Wrote a Song“.

Сред фаворитите за победата е шведската певица Лорийн с песента „Tattoo“. Изпълнителката стана популярна със спечелването на конкурса през 2012 г. с хита си „Euphoria“.

България е сред страните, които се отказаха от участие на тазгодишния песенен конкурс „Евровизия“.

Четете още

Избор на редактора