Швеция: Има и икономическо насилие над жените

В Швеция определиха, че насилието над жени от силния пол може да бъде не само физическо и психологическо, но и икономическо. Става дума за ситуации, при които една жена по една или друга причина не може да работи и сама да подсигури нуждите си.

Не е обичайно да се мисли за икономическа зависимост или, обратно, независимост, когато всичко е наред в двойката. Но щом се стигне до развод, може да се окаже, че една жена е напълно неподготвена за самостоятелен живот.

По време на брака, докато мъжът работи и гради кариера, съпругата често прекарва цялото си време в домакинска работа и отглеждане на децата. Така след развода същата жена може да се окаже в бедност, ако няма нито професия, нито трудов стаж.

Шведското радио цитира следните данни: всяка година около 300 мъже в страната са наказани за различни видове психологическо и физическо насилие.  Икономическото насилие често остава ненаказано, защото самите жени невинаги му обръщат внимание.

Ан-Софи Хенриксън, специалист от университета в Умео, дава пример: мъжът може да упрекне жена, че не е платила сметките си навреме и да я обвини в небрежност.

За да не бъде в ситуация на финансова зависимост от мъж, важно е жената да има професия и добра работа, дори ако съпругът й настоява, че тя може да си остане вкъщи и да не работи, а той да поеме всички разходи върху плещите си.

Работата ще даде възможност за създаване на финансова възглавница в случай на непредвидени обстоятелства и не е задължително да е развод.

Четете още

Избор на редактора