Шестима важни посланици сменя премиерът Донев

Шестима важни посланици е предложило за смяна служебното правителство на последното си заседание. Предстои президентът Румен Радев да издаде укази за дипломатическите смени или да ги спре.

Правителството предлага промени в посолствата ни в Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Канада и Кипър. Тези промени бяха договорени от МВнР и президента Радев още при кабинета на Кирил Петков, но той ги блокира. Служебното правителство задвижи смените на посланици още през август, писа „24 часа“.

Заради блокадата между Кирил Петков и Румен Радев с месеци без посланик бяха оставени мисиите ни в Китай и Саудитска Арабия.

За Рияд, където посолството стои без титуляр от март заради предсрочно прекратения мандат на Димитър Абаджиев се предлага да замине опитният дипломат Любомир Попов. Той е възпитаник на МГИМО в Москва, работил е в мисиите ни в Русия, Багдад и Истанбул, и е бил посланик в Египет.

За Китай, където пък нямаме посланик от август 2021 г., също е предложен опитен дипломат – Андрей Техов, който вече е ръководил мисиите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.

Посланик в Обединените арабски емирства да стане досегашният ни консул в Дубай Иван Йорданов, предлага още правителството. През пролетта той спаси двама бедстващи украински младежи. Те бяха заварени от войната на Русия срещу Украйна в емирствата без никаква възможност да се приберат у дома и без пари. Йорданов им помогна, а впоследствие младежите намериха убежище в България.

Иван Йорданов ще смени досегашния ни посланик в ОАЕ Богдан Коларов. Остава обаче вакантен постът на консул в Дубай.

На първа мисия като посланик отива в Канада дипломатът Пламен Георгиев. Той сменя в Отава досегашната посланичка Светлана Етрополски. Досега Георгиев е имал мисии зад граница като секретар на посолство.

В Алжир отива Марияна Бояджиева. Тя е бивша журналистка, но отдавна работи като дипломат.

Служебното правителство е сменило и генералния консул на България в Битоля. На мястото на Димитър Иванов заминава Николай Димитров.

Четете още

Избор на редактора