Шефът на „Пума“ бе назначен за шеф на „Адидас“

Ръководителят на „Пума“ (Puma) Бьорн Гулден ще стане новият главен изпълнителен директор на „Адидас“ (Adidas) през януари, съобщиха от компанията във вторник. Това стана дни, след като признаха, че водят преговори с бившия норвежки професионален футболист.

Информация на немското онлайн издание Manager Magazin за такъв потенциалния ход повиши цената на акциите на Adidas по време на търговия през миналия петък с 20%, малко след като Puma обяви, че Гулден ще напусне компанията в края на годината.

Бьорн Гулден е широко признат за възкресяването на марката „Пума“, която страдаше от падащи печалби и стагниращи продажби.

„Считано от 1 януари 2023 г. Бьорн Гулден е назначен за член на изпълнителния съвет и главен изпълнителен директор на Adidas AG“, се посочва в днешното изявление на Adidas.

Добавя се още, че настоящият шеф Каспер Рьорстед ще напусне компанията до края на тази седмица. Главният финансов директор Харм Олмайер пък ще стане временен изпълнителен директор до пристигането на Гулдън.

Акциите на Adidas поевтиняха с цели 60% през последните 12 месеца, като след днешното съобщение те поскъпнаха с близо 3%.

„Бьорн Гулден притежава почти 30-годишен опит в производството на спортни стоки и обувки“, каза председателят на Adidas – Томас Рабе, посочвайки по-ранен престой в марката от 1992 до 1999 г. и неговия управленски опит за Puma. „Той съживи марката“, каза Рабе.

Четете още

Избор на редактора