Шойгу показа на Ким Чен-ун хиперзвукови ракети

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу показа на севернокорейския лидер Ким Чен-ун руските хиперзвукови ракети „Кинжал“, както и стратегически бомбардировачи, предаде Ройтерс.

Шойгу посрещна Ким при пристигането му в руския далекоизточен Приморски край и му показа три стратегически бомбардировача – Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3.

По-късно севернокорейският лидер Ким Чен-ун и руският министър на отбраната Сергей Шойгу посетиха фрегатата на руския Тихоокеански флот  „Маршал Шапошников“, предадоха световните агенции.

На борда на фрегатата високопоставените посетители се срещнаха с нейния командир, капитана от втори ранг Сергей Меркулов. На срещата присъства и  главнокомандващия руските военноморски сили, адмирал Николай Евменков, който разказа на гостите за характеристиките на фрегатата и за нейното въоръжение.

Фрегатата „Маршал Шапошников“ е конструирана в средата на 80-те години на миналия век, а преди няколко години беше модернизирана. Тя е оборудвана със съвременни ракетни комплекси „Калибър-НК“, „Уран“ и най-ново артилерийско въоръжение. По-специално на фрегатата сега има две универсални корабни системи за стрелба с 16 крилати ракети „Калибър-НК“ и „Оникс“, а в бъдеще – и „Циркон“. По този начин огневата мощ на кораба е нараснала няколко пъти в сравнение с първоначалното му предназначение, отбелязва ТАСС.

Вчера Ким инспектира подложен на западни санкции руски завод за изтребители, като част от посещението, за което Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че може да се окаже от полза за укрепване на руската армия в Украйна и да подпомогне ракетната програма на Пхенян.

На срещата си в сряда руският президент Владимир Путин и Ким обсъдиха въпроси, свързани с отбраната, с войната в Украйна и със задълбочаването на сътрудничеството.

Путин заяви пред репортери, че Русия „няма да нарушава нищо“, но ще продължи да развива отношенията си със Северна Корея. Неговият говорител добави, че по време на посещението на Ким не са били подписани никакви споразумения по въпроси, свързани с отбраната или във връзка с други проблеми.

Четете още

Избор на редактора