Щатското разузнаване: руснаците фабрикуват фалшификати за трагедията „Еленовка“

Русия се опитва да скалъпи доказателства за смъртоносните взривове в затвора в Еленовка, смята американското военно разузнаване, цитирано от АП. До момента руснаците не са допуснали нито един външен наблюдател до територията на колонията, вече 5-и ден там не може да влезе дори Международният Червен кръст.

По данни на разузнаването Русия ще се опита да заложи фалшиви доказателства, за да изглежда, че за трагедията на 29 юли, отнела живота на 53-ма и ранило тежко над 75 украински военнопленници, е отговорна артилерията на Киев, заяви пред АП добре осведомен източник от САЩ. Нито един от охраната на затвора не пострада, което води разузнавачите към извода, че ударът е бил предварително подготвен.

Сред украинските жертви в колонията в Донецка област са най-вече войници, пленени при падането на Мариупол – от полка „Азов“ и морската пехота. Русия твърди, че украинската армия е ударила затвора в Еленовка с доставените от Щатите ракетни комплекси HIMARS. Киев обаче категорично отрича да са нанасяни каквито и да било артилерийски или ракетни удари в района на селото.

Вчера украинското военно разузнаване заяви, че разполага с доказателства, че местните проруски сепаратисти в съглашателство с руската Федерална служба за сигурност (ФСС, службата приемник на КГБ) и частната военна компания „Вагнер“ са минирали затвора, който се помещава в казарми. След което са използвали „запалимо вещество, което е довело до бързото разпространение на огъня в помещението“.

Източникът на АП твърди, че руските власти дори може да заложат нарочно остатъци от боеприпаси за реактивните системи HIMARS като доказателство, че американските оръжия са били използвани от Украйна при нападението. Парчета от снаряд на HIMARS бяха показани от сепаратистите още в деня след взривовете, но после ги скриха, защото бяха очевидно ръждясали.

Украйна използва ефикасно комплексите HIMARS, които изстрелват свръхточни ракетни снаряди на средно разстояние и могат бързо да бъдат преместени, преди Русия да ги открие и да отвърне на огъня им. Всеки снаряд е снабден с джипиес система, която моментално отчита в коя точка е нанесен ударът.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че назначава мисия за установяване на фактите и обстоятелствата около убийствата в затвора. Той заяви пред репортери, че няма правомощията да води криминални разследвания, но има такива да назначава мисии за установяване на фактите и обстоятелствата.

Четете още

Избор на редактора