Ще има нов мост над Дунав при Русе

България, Гърция и Румъния ще работят заедно за засилване на регионалната свързаност във всичките ѝ форми, продължавайки да развиват своето сътрудничество за гарантиране на сигурността на Югоизточна Европа. Около този извод се обединиха премиерите на трите страни Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку, които днес проведоха среща в резиденция „Евксиноград“ край Варна. Сред обсъжданите теми бяха развитието на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност между страните, а общите изводи след срещата бяха потвърдени на съвместна пресконференция.

В разговорите като гости участваха също еврокомисарите Маргаритис Схинас и Адина Вълян, както и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. В тематичните дискусии се включиха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, както и министри от правителствата на България, Гърция и Румъния.

„Обсъжданите въпроси днес имат изключителен надрегионален ефект, свързан със събитията в Украйна, а от няколко дни – и в Израел. Европа повече не може да си позволи да бъде разединена и да е зависима от външни фактори“, отбеляза премиерът Николай Денков, домакин на форума.

Съвместна декларация

Тримата премиери приеха обща декларация и предстои подготовката на меморандум – ще бъдат записани точки, по които съвместната работа да продължи. Меморандумът ще бъде последван от договор между трите държави, с който ще бъдат формулирани конкретните ангажименти по реализация на проектите за регионална свързаност,  заяви Николай Денков.

Той определи част от задачите като краткосрочни, давайки за пример пътищата за пренасяне на зърно от Украйна към Средиземно море, а оттам – за Африка. „Изпълнението на други ще изисква години, тъй като става въпрос за много сериозни инвестиционни проекти. За да имаме резултат след няколко години обаче, трябва да започнем работа буквално от днес“, каза българският министър-председател.

Общи позиции по важните теми 

Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Той подчерта, че теми в разговорите днес са били още сътрудничеството в рамките на НАТО, както и развитието на проекта за петролопровод между България и Гърция.

„Искаме да превърнем региона в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия, това изисква развитие на електропреносните мрежи на страните ни“, посочи гръцкият премиер. Той открои въпроса за европейския път на Западните Балкани, който „може да бъде лост за стабилност в региона“. „Тази перспектива преминава през спазването на принципите на правовата държава в страните кандидати за Европейския съюз. И трите държави сме готови да помогнем за това“, отбеляза Мицотакис.

Гръцкият министър-председател приветства инициативата на Европейския съюз за нов железопътен коридор от Балтийско море към Черно море до Егейско море.

„Това е доказателство, че нашите страни могат да си сътрудничат в рамките на такива големи инфраструктурни проекти и да оползотворят повече европейски ресурси за проекти, които се отнасят до целия регион“, подчерта Кириакос Мицотакис.

Нов мост над река Дунав

Върху ползата от регионалната свързаност за гражданите на трите държави наблегна румънският премиер Марчел Чолаку. „Това ще доведе до по-добри услуги, по-добри цени за хората и, не на последно място, южният коридор ще помогне за възстановяването на Украйна.“ Румънският гост подчерта необходимостта от нов мост над Дунав между Гюргево и Русе, както и от увеличаване на капацитета за корабоплаване по Дунав. Чолаку отбеляза като позитивен знак от срещата готовността на трите държави да подкрепят европейската ориентация на Украйна, Молдова и Грузия.

Подкрепа от ЕС за транспортната свързаност 

Еврокомисарят по транспорт Адина Вълян обеща подкрепата на Европейския съюз за развитие на транспортната инфраструктура в региона. „Европейският съюз има средства чрез различни инфраструктурни проекти. Искрено бих се радвала да видя трите столици, свързани с високоскоростна железопътна линия и сме тук, за да ви помогнем и подкрепим за такова бъдеще“, посочи тя.

България и Румъния са изпълнили условията за Шенген

Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност, подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. По думите му и двете страни от години изпълняват техническите критерии, постигайки значителен напредък по отношение на миграционния натиск.

„Затова се надявам, даже съм убеден, че до края на годината ще можем да вземем положително решение за Шенген и всички работим активно за постигане на тази цел“, посочи Схинас.

Тримата премиери се обединиха и около важното значение на Черно море за сигурността на региона.

Четете още

Избор на редактора