Ще спечели ли Карлсен първата си Световна купа

Петкратният световен шампион Магнус Карлсен може да спечели за първи път Световната купа на ФИДЕ следващия месец, тъй като много от големите звезди пропускат събитието с награден фонд от 2,5 милиона долара.

Настоящият първенец на планетата Дин Лижен, който наследи короната от норвежеца, няма да пътува до Баку, за да играе в турнира с елиминации, който започва на 30 юли. В столицата на Азербайджан няма да участват още: стрийминг звездата и номер 2 в света Хикару Накамура, гросмайсторът Алиреза Фирузджа, индийската легенда Вишванатан Ананд и Ричард Рапорт.

Също така от топ 20 в света ще липсва роденият в Армения победител през 2005 г. и 2017 г. гросмайстор Левон Аронян. 40-годишният шахматист, който сега представлява САЩ, се опасява за безопасността си при пътуване до Баку след години на напрежение и конфликт между родината му и страната домакин.

Другият отсътващ, привидно поради фактори, които не са свързани с шаха, е спорната фигура на световния номер 11 гросмайстор Сергей Карякин, втори от последната Световна купа.

Карякин, който беше отстранен от ФИДЕ за нарушение на етиката миналата година, след като публично подкрепи нахлуването на Русия в Украйна, преди това каза, че отказва да се състезава в събития на ФИДЕ под неутрален флаг.

Говорейки във видео в Telegram, Карякин каза: „Това е любимият ми турнир с нокаут формат. Играх добре там в миналото. Но в предстоящия турнир не мога да представлявам страната си, да играя под моя флаг и ако спечеля, няма да чуя химна на страната си. Категорично съм против това. Позицията ми не се променя и съм я изричал много пъти.“

Карякин предизвика допълнителни критики миналата седмица, когато се появи в руски пропаганден видеоклип, играейки шах с войници.

Световната купа, която се провежда през две години, ще продължи до 24 август, ще определи три места за участие в Турнира на претендентите за световната титла, който ще се проведе в Торонто, Канада, през април 2024 г.

Карлсен, който никога не е печелил Световната купа, ще се присъедини към двукратния претендент за световно първенство Ян Непомняшчи , действащата световна шампионка за жени Дзю Уъндзюн и действащата победителка в Световната купа за жени Хъмпи Конеру. Непомняшчи се завръща, след като пропусна Световната купа през 2021 г., за да се съсредоточи върху подготовката си за мача от световното първенство в Дубай.

Теймур Раджабов, победител от 2019 г., и Шахрияр Мамедяров ще играят на „собствен терен“ .

Конкуренцията при жените изглежда особено силна. Наред с Дзю и Хъмпи са още Александра Горячкина , Катерина Лахно и защитаващата титлата си от Световната купа за жени Александра Костенюк. Най-високо оцененият местен играч при жените ще бъде 22-годишната Гюнай Мамедзада.

Четете още

Избор на редактора