Юруш, народе! На сланина и греяна ракия в Априлци

От днес започва двудневният Празник на сланината и греяната ракия в Априлци. Очаква се гости от цялата страна да изпълнят планинското градче и да се докоснат до местните традиции и кухня. Това е дванадесето издание на празника, каза за БТА кметът на Априлци Тихомир Кукенски.

Изпълненията на гайдарски състав „Челопешки полъх“ откриват празненствата. В първия ден на сцената ще се качат Ива и Велислава Костадинови, Райко Кирилов, Невена Цонева, Гуна Иванова.

Под звуците на известните изпълнители ще се приготвя и традиционната „Бабина гозба“ в големия „чорбаджийски тиган“. „Тази година сме удвоили капацитета и местни майстори ще направят 500 кг от нея“, посочи Кукенски и добави, че в ястието ще се вложат 1000 яйца, 100 кг праз лук, 100 кг сланина и тайни подправки.

Част от празника ще е и кулинарна изложба с участието на местни производители. „Всеки може да участва с ястие, в което да има сланина. Очакваме чудеса. Идеята е местните производители на сланина да си изложат производството“, каза кметът.

Изложбата е с конкурсен характер. Щe се избира и най-благата греяна ракия и най-добрата сланина.

Ще бъдат наградени и изявени деца от Априлци.

На следващия ден празникът продължава с богата музикална програма.

Четете още

Избор на редактора