Ягоди, сметана и елитен тенис. Започва Уимбълдън

Днес в Лондон започва 136-ото издание на най-стария тенис турнир Уимбълдън, който много тенисисти смятат за неофициално световно първенство. В следващите две седмици най-добрите тенисисти в света ще се опитат да триумфират в една от петте категории: мъже, жени, двойки и смесени двойки.

Основният фаворит за спечелването на тазгодишния трети турнир от Големия шлем е миналогодишният победител сърбинът Новак Джокович, а в отсъствието на испанеца Рафаел Надал неговият сънародник Карлос Алкарас се счита за фаворит в сянка, въпреки че е първият поставен на турнира. А за букмейкърите няма съмнение, че Новак е основният фаворит с коефициент 1.7, Алкарас е с коефициент 5, а третият фаворит е италианецът Яник Синер с 23.

Новак Джокович индиректно обяви атака на осмата титла от Уимбълдън и 24-ия турнир от Големия шлем на откриващата пресконференция, като заяви, че все още е гладен за турнири от Големия шлем и че не е уморен от тениса.

„Историческият успех беше постигнат с 23-та титла от Големия шлем в Париж, но това вече е зад мен и мислите винаги са насочени напред, към Уимбълдън. Чувствам се добре физически, мотивиран съм да стигна далеч и искам да използвам всяка възможност, за да спечеля нов турнир от Големия шлем” – каза Джокович.

За разлика от миналата година, тази година тенисисти от Русия и Беларус също имат право да играят, но те имат условие да се дистанцират от политиката на Русия спрямо Украйна.

При жените вероятно ще има несигурност до самия финал, тъй като няма изявен фаворит. Номер 1 в ранглистата Ига Швьонтек от Полша е номиналният фаворит. Възможно е Елена Рибакина от Казахстан да повтори миналогодишния успех или Арина Сабаленка от Беларус, която е гладна за победи на Уимбълдън след миналогодишната забрана за турнира. Миналогодишната финалистка Онс Джабер от Тунис, Коко Гоф от САЩ също са сред скритите фаворити.

Наградният фонд тази година се увеличи до рекордните 44,7 милиона паунда (около 52 милиона евро), което е с 11,2% повече от 2022 г., когато възлизаше на 40,3 милиона паунда. Победителите в състезанията на сингъл при мъжете и жените ще получат по 2 350 000 паунда (2,7 милиона евро), а загубилите ще получат по 1 175 000 паунда (1,35 милиона евро).

Четете още

Избор на редактора