1300 заразени с коклюш, над 100 са в болница

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. От тези заразени малко над 100 са в болница и голяма част от тях са приети за медицинско наблюдение, за по-активно лечение, за да сме сигурни, че няма да се стигне до неприятни последици.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова.

По думите му мерките, които бяха взети за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени започват да дават своето отражение, така че да няма широко разпространение.

Кунчев подчерта, че близо 400 бременни жени са имунизирани през последните дни. Той съветва имунизационният календар да се спазва и да се изпълнява навреме.

Епидемията от коклюш върви със сравнително ниски темпове. Бактерията намира трудно неимунни лица, които да зарази, поради което дори да възникнат малки епидемиологични взривове в някои училища, те са ограничени и няма такова широко разпространение, обясни главният държавен здравен инспектор.

С най-високи стойности на заразени е Югозападна България – София област, Кюстендил, Перник и Благоевград. Те формират над 60% от случаите. Нямаме област, в която да нямаме регистрирани случаи на коклюш. Този процес ще продължи с бавно темпо, допълни той.

Четете още

Избор на редактора