Около 200 т агнешко месо с произход Северна Македония е внесено в България преди празниците, като от всяка пратка са взети проби за контрол на качеството, съобщиха от Агенцията по храните, цитирани от БНР.
Другото охладено агнешко месо на нашия пазар е с произход Хърватия, има и замразено месо с произход Нова Зеландия.
Д-р Любомир Кулински от Агенцията припомни, че българското агнешко е със син печат, но призова потребителите да не се притесняват и от качеството на вносното месо.
„Регламент на ЕК разрешава три цвята мастило да бъде печатът върху продуктите – син, червен и един кафеникав цвят, с който обикновено идват дълбоко замразените агнета от Нова Зеландия и от Австралия. Нека не оставаме с впечатлението, че ако не е син печатът, е едва ли не отровно или този печат е вреден. Не, не е така“, казва д-р Кулински.