Картина на Вукадинов замина за Ватикана

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картина на големия българския художник Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи. Това съобщи пресцентърът на ведомството.

Официална церемония по предаването на творбата „Чили“ ще се състои на 10 октомври (понеделник) от 11:00 ч. във Ватиканските музеи. На събитието са поканени да присъстват Златко Минев, член на семейството на Иван Вукадинов, ръководителят на мисията ни във Ватикана посланик Богдан Паташев и проф. Аксиния Джурова, изследовател на творчеството на художника.

„Картината на Иван Вукадинов впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че картината е национално богатство и не се продава“, пишат от министерството.

В съобщението се допълва, че Музеите на Ватикана отново са проявили интерес към придобиването на картината „Чили“, заради което се организира и тържествената церемония.

Ден по-рано Минеков е поканен, в качеството си на официално лице, да присъства на литургия, водена от папа Франциск пред базиликата „Св. Петър” във Ватикана.

Иван Вукадинов е роден през 1932 в с. Ломница. През 1961 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на 20 в.

 

Четете още

Избор на редактора