5000 дефилираха в уличния карнавал в Казанлък

В неделния ден на централния казанлъшки булевард беше пресъздаден сюжетът на магична приказка, написана от Казанлък и представяща всичките му достойнства, предаде Фокус. Най-големият уличен карнавал в България – празничното дефиле, събра близо 5000 дефилиращи.

Стотици хиляди туристи от най-отдалечените точки на света се стекоха, за да бъдат част от кулминационния момент на Празника на розата. Той се организира от Община Казанлък, притежаваща правата за провеждането му.

Преди началото на шествието беше запазено двуминутно мълчание в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Официални гости бяха министърът на туризма Евтим Милошев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, зам.-министърът на земеделието и храните Деян Стратев , посланикът на Китай Нейно Превъзходителство г-жа Донг Ксиаоджун, Ива Радева- областен управител Стара Загора, Проф. Николай Овчаров, бригаден генерал Маргарит Михайлов, народни представители от 49-тото народно събрание,кметове на общини, общински съветници директори на държавни и общински институти,представители на официалните делегации от Джунгнанг-Гу-Република Корея, Дзинан-Китай, Лай Чау-Виетнам, Дидимотика-Гърция, Кочани-Северна Македония и Кремона-Италия и почетни граждани на Казанлък.

Небето беше обагрено в приказни цветове от фойерверк шоу. „Тук преди 121 години нашите розопроизводители и розотърговци създават апогея на своя труд-Празника на розата. През 2023 година едно от най-силните предизвикателства беше да защитим нашето чисто национално розово масло в европейския парламент и ние го направихме“, каза в приветствената си реч кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Водени от Царица роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички на шествието преминаха танцови школи, фолклорни ансамбли от цял свят, звезди от българската циркова и театрална сцена. Читалищата преминаха, представящи ритуала „Розобер“ и разпръскващи розов цвят. На шествието се изявиха спортните клубове от община Казанлък с демонстрации, Съюз на транспортните синдикати в България, дружества и организации. Преминаха и различни превозни средства. Детството и младостта на Казанлък бяха представени от дефилирането на казанлъшките детски градини и училища и профилирани гомназии,както и на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Защитено жилище.

Богата палитра от народни носии, военни униформи и традиционни кюстюми се разходиха в дефилето, бяха разиграни традиционни танци и звучаха народни песни от цял свят. „Държавата стои твърдо зад националния продукт-розовото масло и ще продължаваме да го защитаваме“, заяви в речта си министърът на туризма Евтим Милошев.

Цял свят днес туптеше с казанлъшко сърце и сподели 121-я Празник на розата в приятелство, което претопи цветовете на националните си флагове в един общ-розов.

Четете още

Избор на редактора