В град Левски 50 кулинари на възраст от 10 до 80 години представиха свои ястия в Националния фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“. Той се организира от Община Левски и Народно читалище „Георги Парцалев – 1901“, съобщи Любка Христова от местната администрация.
Кулинарите показаха близо 70 ястия, с които се бориха за наградите в трите състезателни категории на фестивала – „Пазители на традицията“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Шарено бурканче“. Те бяха оценявани от жури, председателствано от популярния кулинар шеф Иван Звездев, допълни Христова.
Деца и младежи премериха сили в забавните състезания „Търбушене на чушка“, „Надяждане с пълнена чушка“ и „Люта чушка“. Специални гости на фестивала бяха представители на българската общност в румънското село Извоареле, Румъния, побратимено на село Обнова от община Левски, отбеляза Христова.
И тази година кулинарният фестивал е с благородната кауза. Всеки посетител срещу пет лева получи талон, за да опита от кулинарните изкушения или да купи сувенир. По този начин се допълват средствата, необходими за изграждане на скулптурна композиция „Земляците“ в памет на Георги Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев, каза още Христова.
Фестивалът „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ е част от панаирните дни на град Левски. При откриване на кулинарния форум днес кметът на общината Любка Александрова припомни, че от близо 140 години жителите на Левски се събират в края на август, в града пристигат приятели и роднини от близо и далеч, „за да се почерпим с чушка, такава, каквато никъде по света не могат да приготвят“.
Това е петото издание на кулинарния фестивал, който с всяка година привлича все повече участници. /БТА