Григор с впечатляващ обрат на Лейвър къп

Григор Димитров победи чилиеца Алехандро Табило със 7:6 (7:4), 7:6 (7:2) в първия си мач от тазгодишното издание на “Лейвър Къп”, противопоставящ отборите на Европа и на Останалия свят.

Двубоят, който започна в 20:00 часа българско време в “Uber Arena” в Берлин, предложи истинска драма и невероятен волеви обрат, сътворен от българина. 10-ият в ранглистата на АТР изоставаше с 1:5 във втория сет, но успя да изравни и да прати срещата в тайбрек, където въпреки физически дискомфорт, успя да изтръгне победата.

Чилиецът стартира мача с мощен сервис и в началото определено играта му беше по-подредена. Още в първия гейм на свой сервис Димитров допусна двойна грешка, но веднага след това се реабилитира с два солидни сервиса, вторият от които беше ас, за да си гарантира аванс от 40:15. 10-ият в света българин записа втора поредна точка директно от начален удар и така затвори първото си подаване за 1:1.
Българският тенисист се спаси от пробив в четвъртия гейм, когато отрази две точки за пробив. След това  обаче Димитров стабилизира играта си и такива колебания не допусна, изпращайки частта в тайбрек.
Сякаш рестартирал физическата си доминация от началото на мача, Табило започна много добре, а дори и взе подаване на Григор Димитров за 2:1. Българинът обаче изравни с пробив, а след това направи още един при 5:4. И веднага след това с чудесен сервис си осигури два сетбола. Първият сет завърши успешно за Димитров с непредизвикана грешка от ракетата на Табило – 7:6 и аванс за българина и за тима на Европа.
Във втория сет Димитров подаваше първи и спечели първия гейм, макар и с малко помощ от филето на мрежата и късмета. Във втория гейм при сервиране от страна на чилиеца българската звезда пропиля три възможности да вземе частта и да дръпне с 2:0. След това Табило започна да вкарва все по-прецизни волета, които в един момент се оказаха проблем за 10-ия в световната ранглиста Димитров. В петия гейм при свое подаване той направи двойна грешка, което благоприятства Табило да поведе с 4:1.
В шестия гейм Димитров показа невероятна физическа подготовка, върна две много трудни топки, но въпреки това трябваше да отстъпи и резултатът набъбна на 1:5. Този момент обаче беше доказателство, че българинът може да обърне хода на срещата и спечели първия си сервис след това за 2:5.
След това Табило сервираше за сета, но две от възможностите му бяха отразени, а на свой ред Димитров проби за 3:5. Последва спечелено подаване на 30 и разликата се топеше.
В 10-ия гейм Димитров изчака майсторски двойна грешка на Табило, след това още веднъж остави равенството, а непредизвикана грешка му помогна мачът да придобие нов облик – 5:5 във втория сет. След това двамата взеха подаванията си накрая и така още една част отиде в тайбрек.
Там българският тенисист поведе с 4:1, но в един момент на лицето му се изписа гримаса от болка заради контузия. Въпреки това обаче, той не свали темпото и за миг и взе тайбрека с категоричното 7:2.

Българинът, десети в ранглистата при мъжете, за последно участва на „Лейвър Къп“ през 2018 година, когато изигра един мач на сингъл срещу Франсис Тиафо и един на двойки с Давид Гофен, помагайки на отбора на Европа да спечели трофея срещу тима на Света.

Сега той зае мястото на Рафаел Надал, който беше предвиден да играе, а днешната му победа носи на Тима на Европа една точка.

По регламента на надпреварата победа в среща от първия ден носи 1 точка, от втория – 2 точки, а от последния трети – 3 точки. Краен победител е първият отбор, достигнал до 13 точки. /БТА

Четете още

Избор на редактора