През седмицата в магазините се появи захар с нова цена – до 3 лева за килограм, а във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е над тази цена и задмина литър бензин. Данните на Системата за агропазарна информация сочат, че за година поскъпването е със 87%, съобищи БНТ.
Заводът в Горна Оряховица е единственият производител на захар в България и осигурява около 30% от потребностите на българските потребители.
„Това са нормални пазарни условия – ние оперираме на единен европейски пазар. Около 70-80% от захарта в България влиза от ЕС, а европейският пазар е относително затворен“, каза Валентина Ралева – изпълнителен директор на завода.
Проблемите в сектора са причинени на първо място от инфлацията и войната.
Освен това 2021-2022 г. се отличава с голяма суша в Европа, което се отрази в по-нисък добив на цвекло, оттам и по-ниско производство и по-малко предлагане. Допълнителен фактор е повишаването на всички разходи – енергийни, транспортни и др.
В момента най-големият проблем е прекъсването на веригите на доставки на основни суровини и материали, посочи Ралева.
„Подготвяйки се за 2023 г. имаме трудности със сключването на договори, защото има компании, които не са сигурни, че ще продължат да работят. Другият проблем, който не е само при нас, е че нямаме работеща държава“, каза тя.
По думите й компенсациите за енергия са добра мярка, но по-скоро популистка, а по-важното в момента е да има функционираща държава.