Опасно ли е да спите на включен телевизор?

Много хора са свикнали да заспиват с включен телевизор. Освен това някои са станали толкова пристрастени към този начин на живот, че вече не могат да спят без фоновия шум от филми или телевизионни предавания.

Този навик обаче никак не е безвреден.

Сомнолозите установиха , че нощният сън, дори и при тих телевизор, пречи на биологичния ни часовник. По време на експериментите експертите установиха, че изкуствената светлина, която идва от телевизионния екран, може да има пагубен ефект върху метаболизма. А това от своя страна е свързано с наддаване на тегло.

Факт е, че човек, който заспи пред телевизора, увеличава производството на хормона на глада грелин. Това ни кара ни да искаме да ядем все по-често. А преяждането междувременно провокира други опасни заболявания – затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Но това не е всичко. Ако редовно заспивате пред телевизора, вашите хормони, потискащи апетита, се произвеждат по-малко. А това отново води до напълняване.

Любопитното е, че учените забелязаха също, че светлината от лампата няма същия ефект като светлината от телевизора.

Ето защо експертите препоръчват: ако ви е неудобно да спите в пълен мрак, изберете нощна лампа. Ще бъде удобно с него и той е безвреден.

Четете още

Избор на редактора