Протести в центъра на София – 11 митинга за 3 дни

Протестна вълна започна в София тази вечер и ще продължи до 23 юни. Тогава се очаква да стане ясна съдбата на кабинета „Петков” след гласуване на поискания от ГЕРБ вот на недоверие в парламента.

Общо 11 митинга са заявени в столична община за дните от 20 до 23 юни, 5 от които на политически партии, останалите на частни лица и обществени сдружения.

Депутати, премиер и министри се включиха в първия от началото протести снощи, организиран от движение „Правосъдие за всеки” с наслов „Марш за европейска България“.

„Ако знаех какво ще се случи с поисканата от мен проверка в граничния пункт „Капитан Андреево”, щях да поискам документи по случая по-рано“, заяви зам.- министърът на земеделието Иван Христанов пред протестиращите.

Разкриването на далаверите в строителството на пътища и в граничния пункт при обмитяването и износа на храни за ЕС се смятат за основните причини за последвалото политическо недоволство срещу кабинета „Петков”.

„Длъжните сте да опазите демокрацията заради нас. Мутрите не са си отишли, мафията също. Нека президентът, който бе защитен от народа, да остане на страната на парламентаризма”, призова лидерът на движението Велислав Величков. Сега се решава къде ще остане българския президент – от страната на публичната или на тайната власт”, каза още той.

Протестиращите аплодираха отстранения вече председател на НС Никола Минчев и неговия временен заместник Мирослав Иванов.

„Аз съм на протести от 2013 г., срещу Пеевски, срещу Гешев и срещу последния кабинет на Борисов”, заяви пред протестиращите временно председателстващия парламента. Нека покажем, че носим морал и чест, и че няма да позволим връщане към един модел, срещу който дни наред бяхме по площадите”, призова Иванов.

Към протестиращите се присъедини и министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която критикува заради политически игри и Владислав Панев от „Зелените”, партньори на „Демократична България”

За протест срещу „евразийската вълна, подплатена с тролове и пари” се обяви и депутатът Петър Славов.

„Няма да допуснем един шоумен, един олигарх от незаконен сарай и един бивш премиер от джипката си да командват едно Народно събрание. Има около 100 депутата, които нямат собствена воля, а вместо тях решения взимат трима души, които не са в парламента”, обобщи Величков, след което шествието се отправи от президентството към Народното събрание.

Пред сградата на парламента към присъстващите се присъедини и премиерът Кирил Петков, който се обърна към протестиращите като към гарант за промените и призова протестите да продължат.

„Вие обърнахте цялото настроение след тежкия вот с Никола. Ако не бяхте вие, нямаше нищо от това да може да се случи, каза Петков на множеството пред себе си, а след това добави. – Ние не дойдохме само с идеята за изчистване на България от мафията. Това е стъпка номер 1. Стъпка номер 2 е да си изградим истински институции, нещата в България да зависят от институционалната стабилност, където институциите и законите се спазват. Дългата игра е тази и дългата игра можем да я постигне само заедно“.
Министър-председателят бе в компанията на Николай Събев – министър на транспорта и съобщенията, Даниел Лорер – министър на иновациите и растежа, Радостин Василев – министър на младежта и спорта в оставка, както и в тази на бившия председател на Народното събрание – Никола Минчев.

Първият напуснал групата на ИТН Радостин Василев заяви: „Не мога да лъжа хората, че някой прави реформи, ако не е така. Не съм се продал, напуснах обиден и заставам зад моя народ, който трябва да постигне победа над мафията“.

Междувременно, пред сградата на Министерския съвет започна контрапротест с искане за оставка на правителството на Кирил Петков.

Демонстрантите изтъкнаха като мотив инфлацията и високите цени на храните и горивата, както и „подготвяното национално предателство по темата „Северна Македония“.

 

 

 

Четете още

Избор на редактора