Димо Гяуров: Заплахата на Русия е блъф

Заплахата за затварянето на руското посолство е дипломатически блъф. Не вярвам това да се случи. Останах с впечатление, че нотата произхожда само от посолството и не се позовава на изрични указания от външното министерство на Русия, което в случая никак не е ангажирано. Според мен Митрофанова блъфира и оказва класически вътрешнополитически натиск.

Това коментира пред bTV бившият директор на НРС Димо Гяуров по скандала с изгонването на 70-те руски дипломати и заплахите от страна на Русия за затваряне на посолството на страната у нас.

„Не би трябвало нашият премиер да влиза в какъвто и да е диалог, с който и да е посланик, още по-малко с другарката Митрофанова. Не би трябвало да се предприема абсолютно нищо, защото ревизията на решението на един кабинет е унизително както за самия кабинет, така и за цялата нация“, смята Гяуров.

Той анализира, че Митрофанова се е позовала на това, че не са ѝ предоставени никакви доказателства и допълни, че българската страна не е задължена да направи това.

„Много често държавите не събират доказателства, годни за съд, когато става дума за шпионаж, поради дипломатическия имунитет на хората, които обикновено се занимават с това. Доказателства се събират тогава, когато има подозрение, че участват граждани на съответната страна, която е обект на шпионаж, за да могат да бъдат предадени на съд“, разясни Димо Гяуров.

Четете още

Избор на редактора